top of page

Blog bejegyzés

Küzdelem a hirtelen szívmegállás ellen

Könnyen használható, gyorsan alkalmazható defibrillátor készüléket telepítettünk telephelyünk irodájába. A korábbi években többször előfordult, hogy szükségét éreztük, így fontosnak láttuk beszerezni egy életmentő készüléket.


A hirtelen szívmegállás (SCA) világszerte jelentős közegészségügyi probléma. Az Európai Újraélesztési Tanács szerint évente körülbelül 700 000 SCA-eset fordul elő az EU-ban, ami körülbelül 350 000 halálesetet okoz. A hirtelen szívleállás bárkivel előfordulhat, kortól, nemtől függetlenül, emellett gyakran hirtelen, váratlanul következik be. Bizonyos tényezők, például életkor, nem, valamint az életmód azonban növelhetik hirtelen szívmegállás kockázatát. Például a férfiaknál nagyobb a kockázata, mint a nőknél, ez a kockázat pedig életkorral növekszik. Ezenkívül olyan életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya, valamint a helytelen táplálkozás növelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek SCA-hoz vezethetnek. Ezért elengedhetetlen a sokszor szajkózott egészséges életmód fenntartása, valamint a felmerülő szívbetegségek azonosítása, továbbá kezelése hirtelen szívhalál kockázatának csökkentése érdekében.


Ezért mi, a GATE Csoportnál igyekszünk rendszeres testedzéseket - általános erősítő edzéseket, gerinctornákat - , valamint alkalmankénti szabadidős programokat biztosítani kollégáink részére, hogy ülőmunkájukat kompenzálni tudják. Ezen kívül kollégáink nagy része sportol (kerékpározik, ping-pongozik, fut, síel, vitorlázik) vagy kirándul rendszeresen, melyet nagyra becsülünk, hiszen az egészséges kolléga nem csak testileg, de szellemileg is friss, fitt marad, mely elengedhetetlen vállalkozásunk sikeréhez. A sportos kolléga jobban koncentrál, eredményesebben dolgozik.


Azonban egészséges életmód mellett is is előfordulhat sajnos a hirtelen szívmegállás, erre készültünk fel, amikor beszereztük a Nihon Kohden Cardiolife defibrillátor készüléket, mely lehetővé teszi, hogy bárki életet mentsen. Intuitív kialakítása, illetve hangutasításai leegyszerűsítik, valamint felgyorsítják a defibrilláció végrehajtását. Egy ilyen újraélesztő készülék vállalati irodában potenciálisan megmentheti valaki életét hirtelen szívmegállás (SCA) esetén. A hirtelen szívmegállás olyan állapot, amelyben a szív hirtelen leáll, ezért perceken belül halálhoz vezethet, ha nem kezelik azonnal. Az AED egy hordozható elektronikus eszköz, amely képes elemezni a személy szívritmusát, majd áramütést ad a normális szívműködés helyreállítása érdekében. Ha valaki SCA-t tapasztal, minden másodperc számít, a helyszíni AED pedig jelentősen növelheti a túlélési esélyeit. A berendezés használata egyszerű, nem egészségügyi személyzet számára készült, minimális képzéssel kezelhető, melyen több kollégánk is átesett cégeinkben. Így biztosíthatjuk a GATE részéről a témával kapcsolatos felkészültséget, legyen a megmentendő személy kolléga, látogató vagy ügyfél.

Reméljük, hogy használatára sosem lesz szükség, de egy ilyen életmentő eszköz megléte biztonságot nyújt mindenkinek.

bottom of page